Kripto para birimini çevrimdışı depolamanın belki de en güvenli yolu bir “kağıt cüzdan” kullanmaktır. Kağıt cüzdan, belirli web sitelerinden oluşturabileceğiniz bir cüzdandır. Kağıda yazdırdığınız genel ve özel anahtarlarla, bu adreslerde kripto para birimine erişme yeteneğine sahip olursunuz. Yalnızca o kağıt parçasında özel anahtara sahip olanlar varlıklar üzerinde tasarruf edebilir.
Daha yaygın olarak kullanılan bir başka soğuk cüzdan türü ise “donanım cüzdanı”dır. Donanım cüzdanı, genellikle bir kullanıcının özel anahtarlarını güvenli bir şekilde çevrimdışı saklayan bir USB cihazıdır. Bu, birinin bilgisayarında bulunabilecek virüslerden etkilenmediği için sıcak cüzdanlara göre ciddi avantajlara sahiptir. Donanım cüzdanlarıyla, özel anahtarlar ağa bağlı bilgisayarınız veya potansiyel olarak savunmasız yazılımınızla asla temas etmez.
Bu cihazlar ayrıca tipik olarak açık kaynaklıdır ve topluluğun güvenliğini, kullanımın güvenli olduğunu beyan eden bir şirket yerine kod denetimleri yoluyla belirlemesine olanak tanır. Kripto para alım-satımı ve bu varlıklara yatırım yapmak isteyenler için yukarıda anlatım bulan adımları özetlemek gerekirse; kripto varlıkları alıp-satmak için bir takas (borsa-platform) hesabı oluşturmak, küçük ila orta büyüklükteki kripto hesaplarınızı saklamak için bir sıcak cüzdan ve daha büyük varlıkları saklamak için bir soğuk donanım cüzdanına sahip olmak yeterlidir.
Birinci Adım: Bir Borsa Seçin
Bir kripto para birimi borsasına kaydolmak, kripto para birimi alım-satımı ile aldığınız varlıkların saklanmasına olanak tanır. Kullanıcılarının varlıklarını daha güvenli bir şekilde saklamak için kişisel cüzdanlarına aktarım yapabilmelerine izin veren bir borsa kullanmak genellikle en iyi uygulamadır. BU nedenle de kullanıcıların işlem yapacakları borsayı seçerken bu hususu göz önünde bulundurması önemlidir.
Mevcut birçok kripto para birimi değişimi türü vardır. Bitcoin’in temel felsefesinin merkeziyetsizlik ve bireysel egemenlik olması nedeniyle bazı borsalar kullanıcıların anonim kalmasına izin verirler ve hesap açılırken herhangi bir kişisel bilgi talep etmezler. Anonimliğe izin veren borsalar özerk yapılardır ve tipik olarak merkezi bir kontrol noktaları yoktur. Diğer bir deyişle, bir düzenleyici kurumun, yasadışı faaliyetlerin meydana geldiği konusunda endişeleri olması durumunda muhatap alabilecekleri herhangi bir CEO veya grup bulunmamaktadır. Ancak bu tür borsalar, düzenleyici kurumlar tarafından yasadışı faaliyetlerin finansmana imkan tanıyan yapılar olarak değerlendirilmektedirler. Bu nedenle de günümüzde en yaygın olarak kullanılan borsaların “Müşterini Tanı” (Know Your Customer – KYC) prensibine bağlı olarak çalışan borsalar olduğu görülmektedir. Sistemdeki güvenlik endişeleri kurumsal yapıların yanında bireysel yatırımcıların da söz konusu borsaları tercih etmelerini kolaylaştırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Kraken, Coinbase, Binance U.S. v e Gemini borsaları KYC tipi borsalara örnektir.
İkinci Adım: Borsanızı/Platformunuzu bir Ödeme Seçeneğine Bağlayın
Bir borsa seçtikten sonra, artık talep edilen belgelerinizi sisteme aktararak doğrulama yapmanız gerekir. Bunlar -borsaya da bağlı olarak- kimlik kartı, pasaport, ehliyet vb. belgeler olabileceği gibi kullanıcıya ait fotoğraf, el yazısı ile yazılmış talep yazısı gibi ek talepleri de içerebilir. Kayıt süreci tipik bir aracı kurum hesabı oluşturmakla büyük ölçüde aynıdır.
Kullanıcıların kimlik bilgilerinin onaylanmasından sonra kripto para alım-satım hesabına bir banka hesabı veya kredi kartı bağlanır. Kişisel bilgi talep edilmeksizin doğrudan kredi kartı ile kripto para alımı da mümkündür.
Bitcoin ve diğer kripto paralar pek çok ülkede yasal olmalarına karşın halihazırda USA dışında bankalarda doğrudan kripto para hesabı açılamamaktadır. Hatta ülkemizde bazı bankalar yasal olarak faaliyet gösteren kripto para platformlarına hesap açmamakta veya bu platformların diğer bankalardaki hesaplarına para aktarımı yapmamaktadır.
Üçüncü Adım: Sipariş Verin
Günümüzde kripto borsaları, diğer borsalarla benzer çalışma prensiplerine sahiptirler. Yalnızca alım-satım amaçlı borsaların yanında vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapılabilen veya kripto paraların doğrudan değişimine izin veren (P2P) borsalar da bulunmaktadır.
Hemen hemen tüm kripto borsaları hem piyasa hem de limit emirleri sunmaktadırlar. Kraken gibi bazı borsalarda zararı durdur (stop-loss) seçeneği de vardır. Bu sayede kullanıcılar belirli fiyat düzeylerinde stop-loss emirleri girerek ani fiyat düşüşlerinde zararlarını sınırlamış olurlar.
Dördüncü Adım: Güvenli Depolama
Kripto paralarınızı güvenli bir şekilde saklamak ve onları yönetmek için bir kripto para cüzdanına sahip olmanız gerekir. Kripto para cüzdanı, dijital para birimleri gönderip almak, bakiyelerini izlemek ve çeşitli blok zincirleriyle etkileşim kurmak için tasarlanmış bir yazılım programıdır. Ancak genel düşüncenin aksine kripto para cüzdanları kripto varlıkları değil onlara erişim sağlamak için gerekli olan genel ve özel anahtarları saklamak için kullanılır. Her iki anahtar da farklı blokchainlere erişim sağlamaya yarar. Özel anahtarlar varlıklar üzerinde kontrol yetkisi sağlar. Borsalarda saklanan kripto paralarda, özel anahtarınızın sorumluluğu da o borsada olur.
Piyasada birçok kripto para cüzdanı olmakla birlikte bu cüzdanlar genel olarak “sıcak cüzdanlar” ve “soğuk cüzdanlar” şeklinde ikiye ayrılır.
- Sıcak Cüzdanlar
Sıcak cüzdanlar, mobil, masaüstü, web ve döviz hesaplarını saklamak için kullanılan, çevrimiçi çalışan cüzdanlarıdır. Bu, güvenlik açığı yaratabilir çünkü bu cüzdanlar, bu internet bağlantılı cihazlarda paralarınızın özel anahtarlarını oluşturur.
Bir sıcak cüzdan, varlıklarınıza hızlı bir şekilde erişme ve işlem yapma biçiminiz açısından çok kullanışlı olabilirken, özel anahtarınızı internete bağlı bir cihazda saklamak, onu bir hacklenmeye karşı daha duyarlı hale getirir.
Daha önce belirtildiği gibi, takas cüzdanları borsalar tarafından sağlanan saklama hesaplarıdır. Bu cüzdan türünün kullanıcısı, bu cüzdanda tutulan kripto para biriminin özel anahtarının sahibi değildir. Takasın saldırıya uğradığı veya hesabınızın ele geçirildiği bir olay meydana gelirse, paranız kaybolur. “Anahtarınız değil, madeni paranız değil” ifadesi, kripto para forumlarında ve topluluklarında sık sık tekrarlanan bir kavramdır.
Soğuk cüzdanlar, internete bağlı olmayan ve bu nedenle tehlikeye atılma riski çok daha düşük olan cüzdanlardır. Bu cüzdanlar aynı zamanda çevrimdışı cüzdanlar veya donanım cüzdanları olarak da adlandırılabilir.
Soğuk cüzdanlar, bir kullanıcının özel anahtarını internete bağlı olmayan bir şey üzerinde saklar ve paralel olarak çalışan bir yazılımla birlikte gelebilir, böylece kullanıcı portföyünü özel anahtarını riske atmadan görüntüleyebilir.
Kripto para birimini çevrimdışı depolamanın belki de en güvenli yolu bir “kağıt cüzdan” kullanmaktır. Kağıt cüzdan, belirli web sitelerinden oluşturabileceğiniz bir cüzdandır. Kağıda yazdırdığınız genel ve özel anahtarlarla, bu adreslerde kripto para birimine erişme yeteneğine sahip olursunuz. Yalnızca o kağıt parçasında özel anahtara sahip olanlar varlıklar üzerinde tasarruf edebilir.
Daha yaygın olarak kullanılan bir başka soğuk cüzdan türü ise “donanım cüzdanı”dır. Donanım cüzdanı, genellikle bir kullanıcının özel anahtarlarını güvenli bir şekilde çevrimdışı saklayan bir USB cihazıdır. Bu, birinin bilgisayarında bulunabilecek virüslerden etkilenmediği için sıcak cüzdanlara göre ciddi avantajlara sahiptir. Donanım cüzdanlarıyla, özel anahtarlar ağa bağlı bilgisayarınız veya potansiyel olarak savunmasız yazılımınızla asla temas etmez.
Bu cihazlar ayrıca tipik olarak açık kaynaklıdır ve topluluğun güvenliğini, kullanımın güvenli olduğunu beyan eden bir şirket yerine kod denetimleri yoluyla belirlemesine olanak tanır.
Kripto para alım-satımı ve bu varlıklara yatırım yapmak isteyenler için yukarıda anlatım bulan adımları özetlemek gerekirse; kripto varlıkları alıp-satmak için bir takas (borsa-platform) hesabı oluşturmak, küçük ila orta büyüklükteki kripto hesaplarınızı saklamak için bir sıcak cüzdan ve daha büyük varlıkları saklamak için bir soğuk donanım cüzdanına sahip olmak yeterlidir.
Tüm yazılarınızı heyecanla bekliyorum. Çok bilgilendirici bir sayfa çok teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz.
sorularımın cevaplarını alıyorum teşekkür ederim
Teşekkür ederiz.
Yazınız sayesinde artık daha guvenli bir yol izleyebilecegim teşekkür ederim. Sistemde ciddi bir güven problemi yasiyordum sayenizde sorun çözüldü
Teşekkür ederiz 😊
Kripto para alım-satımı veya yatırımı için yapılması gerekenleri özetlemişsiniz. Burada yasal bir altyapı olmadığı için kurumlarla yapılacak sözleşmeler güvenlik açısından önem kazanıyor. Bu sözleşmelerin uygulanmasını kolay talep etmek için de eğer yatırım yapacaksak türkiye merkezli yahut türkiyede temsilciliği bulunan bir kurum tercih etmeliyiz diye düşünüyorum. Türkiyede bu işi yapan kurum var mı acaba, varsa kimler bunlar? Bi sabancı, bi koç olsa girilir ama jetfadıl varsa girilmez yani.
Herkesin merak ettiği en temel soruya adım adım anlatımıyla güzel bir cevap olmuş. Elinize sağlık
Teşekkür ederiz.
Kurumsal yatırımcıların ilgisi ile birlikte ülkemizde de büyük yatırımcıların ve kurumsal firmaların sisteme girmesi beklenmektedir. Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para platformları da mevcut ancak bizim temennimiz zamanla daha büyük firmaların ve grupların da sisteme girmesidir. Bunun gerçekleşmesi durumunda yasal çerçeve için ilgili kurumlar üzerindeki baskının da artacağını düşünüyoruz. Konuyu yakından takip etmek izin bizimle olmaya devam edin. Teşekkürler.
👏🏻👏🏻👏🏻
Teşekkür ederiz.